2015. november 13., péntek

"Vedd ölbe, ringasd, énekelj!" - interjú a Hazay nővérekkel

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a szomszéd asszonyommal egyszerre vártuk babáinkat és két hét különbséggel meg is született Misike és Karolina. Ráadásul ő már sok tapasztalattal rendelkezik, mert van már egy hat éves kislánya. Amikor még nagyon apró volt Karolina mindig tartotta bennem a lelket (persze sokszor azóta is :) ): „Majd picit nagyobbak lesznek és megyünk velük Ringatóra. Meglátod, hogy fogja élvezni Karolina is.”. Fogalmam sem volt róla mi az a Ringató, de gondoltam biztos jó lesz.
El is érkezett a szeptember, amikor elvitt minket Misike és Gyöngyi. Első alkalommal az én örökmozgó 7 hónapos Linám csak száj tátva ült az ölemben és meg se moccant fél órán keresztül. A Ringató vezetője pedig énekelt, mondókázott, háromféle hangszeren játszott. A hangulat nagyon jó volt, ahogy a tíz-tizenkét anyuka zengte a dalokat együtt a hangszerekkel, főleg népdalokat és Weörös Sándor verseket. Mondanom se kell szerelem volt első látásra Linának is nekem is. Azóta eltelt egy év, de mi lelkes Ringatóra járók maradtunk, annál is inkább, mert már nemcsak Karolina fújja az összes dalt és mondókát, hanem a CD-nek köszönhetően apukája is a munkahelyén.

Itt ismerkedtem meg a Hazay nővérekkel, akik oszlopos tagjai a Ringató közösségnek. Maguk is édesanyák és lelkesedésük, hozzáállásuk még inkább magával ragadott. Megkértem őket beszélgessünk egy kicsit, meséljék el ők maguk a Kreatív Mamák Kávézójának mi is az a Ringató. :)

  • Hogyan csöppentetek a Ringatóba, amely mára országos szintű mozgalommá nőtte ki magát?

H. Ancsa: 2003-tól vezettem óvodásoknak való foglalkozást művelődési házakban, de 2006 januárjában kaptam egy felkérést, hogy az óvodát megelőző korosztállyal is foglalkozzam. Hirtelen csöppentem ebbe az új helyzetbe, ezért kerestem fel személyesen Gróh Ilonát, a Ringató alapítóját, hogy útmutatást kérjek tőle, hogyan építsek fel egy fél órás zenefoglalkozást kisgyermekes szülőknek. Ili szeretettel fogadott, meghatározó pontja lett életemnek az a napja, amikor részt vehettem egy Ringatóval teli délelőttöt Káposztásmegyeren. Akkor dőlt el, hogy mással nem is foglalkozhatom .

H. Timi: A testvéremet, Ancsát hallgattam egy-egy családi alkalommal arról, hogy mivel foglalkozik, Ancsa ragyogott, amikor erről mesélt. Egyre komolyabban megérett bennem a vágy, hogy én is vezethessek Ringató foglalkozásokat. Megnéztem Ancsát Zuglóban egy akkori helyszínén, majd elmentem Gállné Gróh Ilonához is, hogy lássam a „forrást”. Életre szóló, meghatározó élmény volt mindkét foglalkozás látogatása. Tavasszal elvégeztem a módszertani tanfolyamot, s 2007 szeptemberében elkezdtem a Ringató foglalkozásokat szervezni és vezetni.


  • Aki még sose járt ilyen foglalkozáson mire készüljön, mivel bátorítanátok?

H. Ancsa : A legfontosabb célunk, hogy jól érezzék magukat a szülők abban a fél órában. Körbeülünk, körbevesszük magunkat a gyerekekkel, és mintha tábortűz körül lennénk, énekelünk népdalokat, gyönyörű komponált dalokat, olykor kánonokat, biciniumokat, ölbeli játékokat játszunk a gyerekekkel, hol egy furulyaszó hangzik fel, hol egy ritmushangszer. Zenei ingerekkel vesszük körbe a legkisebbeket, miközben a felnőttek átélhetik a közös éneklés élményét.

H. Timi: A Ringató foglalkozásokon soha nincs feladata a gyerekeknek és az anyukáknak sem kell semmit kötelezően megcsinálni. Ha van kedve, akkor énekel az anyuka is, ha nincs, akkor csak hallgat bennünket. Sokféle édesanya és gyermek látogat bennünket, mindenkinek helye van a Ringatón, bármilyen temperamentumú, bármilyen énekhangú anyukának.
A célunk a mintaadás. Szeretnénk, ha az otthoni játékhoz, énekléshez is kedvet kapnának a szülők, ha gazdagodna a dalkincsük, mondókákat, hangutánzó játékokat hallanának – s mivel sokszor ismételjük ezeket hétről hétre egy nagyon laza, sosem merev de számunkra tudatos és tervezett folyamat során, előbb-utóbb minden felnőtt megtanulja a gyönyörű dalokat, kedves mondókákat, játékokat.


Hol találhatók Ringató foglalkozások? Vidékre is ti mentek vagy a hálózat megszervezi igény esetén?

H. Ancsa: Több, mint hetven foglalkozásvezető vezet Ringatót 220 településen, nem csak az országban, hanem határainkon túl élő magyar ajkú közösségeknek. Évente tart Ili módszertani tanfolyamot, melyre sokan jelentkeznek. A tanfolyam előtt alkalmassági beszélgetésen vesznek részt a jelentkezők, és csak azok vesznek részt a tanfolyamon, akik a jövőben csatlakoznak a hálózathoz. Így egyre több vidéki helyszín is.

H. Timi: Nem is tudnánk és nem is szeretnénk mindenhová mi menni, hiszen a Ringató módszer tanulható, elsajátítható. Dr. Gállné Gróh Ilona kétszeres Forrai Katalin- díjas énektanártól tanulhat az, aki felvételt nyert ebbe a csodálatos munkaközösségbe és viheti tovább a módszert s élheti át a Ringató csodálatos élményét. Mert Ringatót vezetni fantasztikusan jó!

  • Sokan az ismerőseim közül nem értették miért énekelek folyton és mondókázok a babámnak már születése óta. Nálam ez olyan természetesen jön. Mennyi idős volt a legfiatalabb baba nálatok Ringató foglalkozáson?

H. Ancsa: A legfiatalabb talán tíz napos volt, de ő is azért cseppent az éneklő édesanyák közé, mert az anyukája a nagyobbik, addig rendszeresen járót hozta el. Változó, hogy milyen életkorban merik elhozni közösségbe a gyerekeket. Az első gyermekes anyukák talán kicsit tovább várnak (5-6 hónapot is), a második gyermekesek már 3 hónaposan is ellátogatnak, a harmadik gyermekesek pedig már ennyit sem várnak. A szülők is pár alkalom után rájönnek, hogy ez az éneklő program nem csak a gyerekekre hat, hanem őket is harmonizálja, mert az énekekkel, játékokkal érzelmeket közvetítünk.

H. Timi 2 hetes volt a legkisebb baba, az édesanyjával érkezett és a nagyobbik testvérekkel, kendőbe kötve szorosan anyukája mellkasán pihent. Amikor egészen apró babák jönnek, olyankor jobban figyel ösztönösen mindenki a legkisebb Ringatós babára, s még sosem fordult elő, hogy a kicsi sírt volna. Alapvetően az az élményem, hogy a 6 hónaposnál fiatalabb kisbabák sosem sírtak még a Ringatón, csak fürdenek a hangokban. De egyébként is nagyon ritkán sírnak Ringatón azok a babák, kisgyermekek, akik a zenével korán találkoztak és megszokták, hogy a zene, az éneklés, a közösség jó és nem kell tőle félni.


  • Gyerekekkel foglalkozni úgy gondolom hálás feladat. Emlékeztek olyan eseményre Ringatós pályafutásotok alatt, ami igazán lélekemelő volt?

H. Ancsa: Többször lehettünk mi is tanúi annak, amikor egy kisgyermek éppen a Ringató foglalkozáson tette meg első lépéseit. Az édesanyák öröme ilyenkor átjárja az egész csoportot, ünnepelünk. Nekünk, foglalkozásvezetőknek felemelő pillanat az, amikor síri csönd marad egy szép lírai dallam, vagy éppen egy hangutánzó után…akkor angyal száll közénk, egyfajta csoda, amiben mindenki, kicsi-nagy megfürdőzik kicsit.

H. Timi Lélekemelő hivatásunk van, szerencsések vagyunk. Szinte minden foglalkozáson van olyan perc, ami különösen a szívekhez szól. Vagy mert rendkívül megható, vagy kedves, humoros… a gyerekek és a zene, az élő énekszó kapcsolata lélekemelő pillanatokkal van tele.


  • Legújabb kezdeményezésetek a PIC Ringató, igazán nemes, szép, ugyanakkor szívszorító feladat ez nektek. Milyen érzéssel fejeztek be egy-egy ilyen találkozót?
H. Timi: A PIC Ringató jelmondata: A Te hangodat ismerem…
Újszülött-koraszülött intenzív osztályon, vagyis Perinatális Intenzív Centrumokba visszük be a zenét, az élő énekszót és erősítjük a szülőkben azt, hogy az ő hangjuk a kisbabáiknak gyógyszer. Inkubátorokban fekvő súlyos állapotú kisbabák éppúgy vágynak a dajkálásra, az éneklésre, mint az egészséges, érett kisbabák, sőt nekik még fontosabb, hogy az a bizonyos hang megszólaljon, esetleg énekeljen, hiszen azt ismeri, az ad biztonságot.
Nagy ajándék az élettől, hogy ebben a helyzetben segíthetünk a zene erejével a családoknak, s mi is mindig gazdagabbak lehetünk egy-egy látogatással.

H. Ancsa: Hittel, reménnyel, és szeretettel. A hit nagyon fontos ilyen helyzetekben, segít megérteni, elfogadni és bízni. Megtisztelő érzés, amikor egy, talán az élet legsúlyosabb helyzeteiben bizalmukba fogadnak a szülők, várnak minket, beszélgetünk, énekelünk, és együtt örülünk, amikor a kisbabájuk reagál valahogy az édesanya, édesapa hangjára, vagy éppen csak a simogatásra, dúdolásra, dünnyögésre… s mindeközben egy kis időre a szülők is kizökkennek a fájdalmas félelemből.
Timi a PIC-Ringató program vezetője, nagyon sok feladatot vállal annak érdekében, hogy minden koraszülött osztályra eljuthasson ez a gyönyörű szolgálat. Bő másfél éven keresztül önkéntes feladatot láttunk el, idén októbertől az Új Európa Alapítvány támogatásával valósul meg ez a nemes feladat.


  • Nem egyszer hallottam anyukáktól, hogy a hamis énekhangjuk miatt inkább nem énekelnek a gyerekemnek. Szerintetek ez lehet akadály?

H. Ancsa: Igen, sajnos kialakulhat egy olyanfajta éneklési gátlás az édesanyákban, egy rossz emlék, kritika, vagy éppen helytelenül megírt cikk elolvasása miatt, ami miatt úgy gondolják, hogy a gyermekük érdekében inkább nem énekelnek, nehogy elrontsák a gyermekük zeneiségét .
Mindenkit megnyugtatunk, ebben az életkorban még nincs mit elrontani, de természetesen van olyan is, aki nem szeret énekelni, de minden mondókát, játékot, visszhangot mondja velünk együtt, hiszen az is zene. Ebben is elfogadóaknak kell lennünk, vannak anyukák, akiknek annak ellenére is fontos, hogy velünk énekeljenek, ha szinte csak egy hangon tudnak dünnyögni, mert ezzel is mintát mutatnak a gyermeküknek. Nem csak azoknak van létjogosultságuk az énekléshez, akik tisztán intonálnak, hanem mindenkinek, aki érzelmeit akarja dalban kifejezni . Azt tapasztalom a foglalkozásokon, hogy ha mindenki énekel, sokkal stabilabb annak a hangja is, aki egyedül nem tudná elénekelni tisztán a dalt, de ha már körbeveszik éneklő társak, akkor igen.

H. Timi: A Ringató foglalkozáson énekes közösségek vannak, s így azoknak is támogatjuk a hangját, akik esetleg bizonytalanabbak az éneklésben. Ha valaki pedig egyáltalán nem szeretne énekelni, az sem gond. Tapasztalatom szerint azonban néhány alkalom után még az is énekelni szokott, aki sosem gondolta volna magáról, hogy valaha is „erre vetemedik”


  • Mi lesz a következő nagy feladat?

H. Ancsa: Évente két nagy rendezvényünk van, az egyik a karácsonyváró Ringató, melynek minden évben a Művészetek Palotája ad otthont, a másik pedig az Ezer anya énekel programunk, melyet anyák napja környékén szoktunk tartani. Ez a Ringató legnagyobb ünnepe, mely mindig tartogat kihívásokat, meglepetéseket.
A PIC-Ringató háza táján pedig az a legnagyobb feladat, hogy az országban minden koraszülött osztályra eljuthasson ez a program a legjobb kolleganőkkel és kollégákkal.

H. Timi: Most nagyon készülünk a karácsonyi ünnepeinkre, hiszen Ancsával ketten 2007 óta minden karácsony előtt közösen is tartunk egy rendezvényt valamelyik művelődési intézményben, ahol Ringatót tartunk. „Egy kis Hazay…” a karácsonyváró ünnepünk címe, s minden családot várunk, aki hozzánk jár Ringatóra – természetesen mások is jöhetnek
Idén december 13-án vasárnap, Luca napon a Rózsa Művelődési Házban 10:30-kor ünnepelünk, majd szerdán december 16-án a Művészetek Palotájában az országos Ringató Karácsony ünnepre várunk mindenkit, ahol Bognár Szilvia népdalénekes lesz a vendégünk.

Januárban két éves lesz a PIC Ringató, szeretnénk egy születésnapi rendezvényt szervezni, hiszen 2014 januárjában a Bókay utcában egyedül kezdtem a PIC Ringató alkalmakat, most pedig hat kórházban 10 kollégával végezzük ezt a gyönyörű munkát. Szeretnénk ezt megünnepelni, meghívnánk a koraszülött babákat, a családokat, orvosokat, nővéreket, s bízunk abban, hogy egy év múlva talán a hat kórházból 16 lesz.

Hazay Ancsa (jobbra) és Hazay Timi (balra) foglalkozásain mindig garantált a jó hangulat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése