2017. január 5., csütörtök

5+1 ötlet, mit NEEE csinálj baba látogatóban, vagy garantáltan nem hívnak többet :)


Van egy szuper kis csoport a Facebookon. 2016-ban született gyerekek anyukáinak laza szövetsége, akik meg tudják osztani egymással minden kérdésüket, örömüket.

Ők segítettek nekem összegyűjteni, mit is NEEE csináljunk babalátogatón!



- NEEE mondd:

"Az én kezem tiszta, nem kell kezet mosnom."

Még ha az érkezés előtt is mostál kezet, utána megfogtál kilincset, liftet, kocsi kulcsot. Nem árt egy látványos kézmosás, a szülők előtt ez figyelmesség, ők örülnek neki. :)


- NEEE kérdezd meg századikként:

"Hogyhogy még nem alussza át az éjszakát?" 

Bármily furcsa a kisbabák idegrendszere nem arra van kódolva, hogy 7-8 órán keresztül aludjanak. Ez hosszú fejlődés eredménye, természetesen kivétel erősíti a szabályt. Eleve a 4 óránkénti majd 3 óránkénti éhség még felébreszti a leglojálisabb babákat is. :) 






- NEEE akard mindenáron felvenni a gyereket, pláne nem kérdezés nélkül. Ha mindenáron késztetést érzel, akkor figyeld meg először a mama tartási szokásait és kérdezd meg szabad-e.



- NEEE fogd meg a kisbaba kezét és a játékait, mert ők még a szájukba veszik, így nagyon könnyen sok - sok bacit, ami ránk nincs is hatással átvisznek és nekik megárthat. 



- NEEE puszilgasd a kisbaba arcát! Alapvetőnek tűnik, mégis sokan elfelejtik ezt, amikor átölelik a kisbabát. Sok családban még a szülők sem puszilgatják a babákat. A puszi nem ad az ölelésnél nagyobb közelséget a babáknak, viszont annál több bacilust.



+ Ráadásként: NEEE adj tanácsot kéretlenül. Nem is gondolná az ember, de nagyon sokakat bosszant, rosszul értelmezik még a jó szándékú tanácsot is. Hidd el, ha a szülőknek szükségük van rá, neked szegezik tanácstalanságukban az összes kérdésüket! 


Jó, jó, ez mind szép és jó, gondolod most. De akkor mit lehet csinálni? 


- Kérdezz bátran a baba minden napjairól, SŐT az anyuka érzéseiről, hogy létéről. Hidd el, örülni fog, hogy végre valaki utána is érdeklődik. 


- Ha úgy érzed annyira aranyos a baba, hogy meg kell fognod, simogasd meg bátran a baba lábszárát vagy a felkarját, ahol ruha fedi, amit tuti nem vesz a szájába. 


- Ha jóban vagyunk a családdal, barátnőnk az anyuka, akkor ajánljuk fel segítségünket. Sokan elfelejtik, hogy ebben az időszakban az anyukáknak sokszor még mosdóba elmenni vagy egy jót zuhanyozni sincs ideje, így minden segítség jól jön. 


- Ha látogatóba megyünk és van nagyobb gyerek is, nekik is vigyünk valamilyen apróságot. A nagyobb gyerekkel is beszélgessünk, játszunk, érezze, hogy rá is kíváncsiak vagyunk, nem csak a kis tesó körül forog a világ.



- Vigyünk babaköszöntő ajándékot! Ez lehet egészen kis apróság is, nem az értékén van a lényeg, hanem a gesztuson. Ha nincs ötleted a Kreatív Mamák Boltja segít! www.facebook.com/kreativmamakboltja



A lista természetesen bővíthető a vendégfogadók és látogatók részéről egyaránt. A leírt tapasztalatokkal sokat segíthetünk a kényelmetlen helyzetek elkerülésével. Blogunk olvasóinak sokasága megérdemli a „kibeszélés” lehetőségét, olyan alkalmazkodási és felkészülési mintákat adhat, amelyek szorosabbra fűzhetik a kapcsolatokat, amelyek mindenki számára szép emléket hozhat. Segítsünk egymáson a legkisebb kérdésekben is. Írjatok, hogy mit is beszéljünk még ki?!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése